отглеждане на лалета

Безспорно лалетата са сред най-красивите цветя, отглеждани някога. Всеки ще се съгласи с това, че градина, която е отрупана с тези божествени пролетни цветове, няма как да остане незабелязана.

Цветето успява да зарежда, да ни предизвика да мечтаем и да ни накара да пожелаем да се захванем с отглеждане на лалета и в нашите дворни пространства. Дали обаче е достатъчно да го обичаме и да му се възхищаваме, за да расте то както очакваме?! Разбира се, че не.

Както всяко едно растение, така и лалетата се нуждаят от редица грижи, така че да могат да виреят по възможно най-благоприятния за тях начин.

Преди обаче да се впуснем в предоставянето на не малко полезна информация, свързана с това как да се справим с отглеждането на прелестните пролетни цветя, нека споделим още нещо за тях.

Точно онова време от годината, когато дворовете са изпъстрени с тези цветове, човек изпитва истинска наслада и вътрешно задоволство.

Те са омайни и обаятелни и присъствието им няма как да остане незабелязано, а с помощта на портала за агроновини и земеделие Agrozona.bg научваме доста интересни факти за тях.

С какво трябва да сме запознати при отглеждане на лалета

Първото и най-важно нещо, което трябва да вземем под внимание, не е нито самото поливане или торене, нито всички останали грижи.

Преди да започнем да се надяваме на това и нашата градина да се превърне в божествен рай, трябва да се научим как да засадим самото цвете, така че процесът да протече по начин, благоприятен за лалето и то да ни дари с цялата си магия.

Добре е да знаете, че това е едно от най-малко капризните цветя. Не е необходимо да инвестирате твърде много в покупката на специални торове или да се стремите да ги поливате през стриктен интервал от време.

Те не се нуждаят от всичко това и нямат за цел да ви обременяват. Единственото, което е добре да спазите, са правилата при засаждането на самите лалета.

Когато засаждате грудката, внимавайте тя да не бъде прекалено дълбоко поставена в почвата или твърде отгоре на повърхността.

Стремете се към това да бъде някъде в средата, така че цветето да може да вирее по начин, благоприятен за него. Достатъчно е да ги засаждате на 5-10 сантиметра едно от друго, без да спазвате отново някакви строги изисквания.

Не забравяйте, че основните врагове на красивото цвете са катеричките. Ако живеете в район, където се срещат много такива гризачи, направете всичко по силите си да предпазите растението от тях, в противен случай много скоро след като ви е зарадвало с наситения си цвят, то ще престане да ухае и да краси градината ви.

Надяваме се да сме ви били полезни и скоро да успеете да превърнете дворното си пространство в онова бленувано място, изпъстрено с пролетни цветове!

5/5 - (2 votes)