0881 00 00 23
office@igreen.bg

от 09:00 до 18:00
пон. - пет.

При озеленяване на двор и градина е добре да имаме акцент. И какъв по-добър акцент от разчупен скален кът или алпинеум – а именно комбинация от причудливи камъни и интересни растения. Използването на подобни по-специфични декоративни елементи за озеленяване е успешен начин да проектирате една истински неповторима градина, която остава трайна естетична следа, както у вас, така и у всеки посетител, насладил се на тази приказна красота.

Озеленяване на водни площи в София от iGreen.bgПо дефиницията т.нар. алпинеум представлява красив декоративен елемент, който най-често се изгражда заедно с процеса по озеленяване на зелени площи. Не е рядкост и имплементацията на водни елементи в него – водопади, фонтани, водоскоци и т.н.

Всъщност той е вид скален кът, който е изграден изцяло от алпийска растителност, което го прави изключително интересна и характерна част от концепцията на конкретната зелена площ. С него, лесно ще впечатлите и  всеки наблюдател с естетична настройка.

Скалният кът се разполага на такова място в двора, така че да може да бъде неизмена част от пейзажа, без значение къде стои наблюдателя.В зависимост от даденостите на терента и спецификата на процеса по озеленяване на зелените площи се избира най-подходящата форма и големина и се започва същинската работа.

Как се изгражда алпинеум и скален кът

Изгражда се т.нар. скелет от декоративни камъни, след което се подбират и растенията, които ще се изплзват. Разнообразието на растителните видове при изграждане на скален кът могат да варират значително, докато при създаването на алпинеум те са ограничени в алпийската гама.

Видовете растения, които най-често се използват са от малки декоративни дръвчета, иглолистни, широколистни и вечнозелени храсти с разнообразен цвят на листата, многогодишни цветя, създаващи необятен колорит и стигнем до дребни сукуленти, сгушени между камъните, придаващи по-дива и натурална визия.

Създаването на скален кът и/или алпинеум е един невероятен начин да подчертаете уникалността на всяка градина или зелена площ. Те разчупват ландшафтния дизайн и придават собствен характер на вашата градина.

Искате да имате скален кът или алпинеум в своята градина?

Не се колебайте да се свържете с iGreen.BG – лидер на пазара за проектиране, изграждане и поддръжка на зелени площи в София!Обадете се сега!