Озеленяване на балкон и тераса

За съжаление не всеки разполага с площ около дома си, която да превърне в красива градина. По-голямата част от хората живеят в блокове и разполагат само с тераси. Точно за тях сме подготвили следващите съвети за озеленяване на балкон и тераса.

Има ли значение площта на терасата?

Отлично знаем, че най-вероятно не разполагате с обширни и просторни тераси, но това не трябва да ви спира. Можете да си създадете много уютно местенце с красива зеленина и на няколко квадратни метра.

Разбира се няма как да сложите огромно разнообразие от цветя, но няколко по-големи саксии ще създадат много приятна атмосфера, в която с удоволствие ще си пиете сутрешното кафе или следобедния чай.

Изглед на терасата

Изложението на балкона е основният фактор, с който да се съобразите. За всеки от четирите изгледа има подходяща растителност, така че дори и хората със северни балкони не трябва да се отказват – подберете растения, които не обичат пряка светлина.

Южните и западните тераси си приличат по отношение на цветята. Растенията тук трябва да са слънцелюбиви, но изискват и често поливане, за да ги запазите в летните жеги. Най-благодатни са източните балкон и тераса. На тях може да имате най-различни представители от флората и не се нуждаят от допълнително засенчване.

Разположение на растенията

Няма да коментираме, че всички растения трябва да са в саксии, тук ще ви обърнем внимание на подходящото им разположение. Насочете се към цветарници, които можете да закрепите на парапета на терасата.

Друг вариант е да използвате саксии, които се закрепят на тавана или на стените. Ограничете поставянето на цветя директно на пода. Това е удачно само в някои от ъглите на терасата. В противен случай ще се окаже, че саксиите ще ви пречат на свободното движение в така или иначе тесния балкон.

Видове растения за озеленяване на балкон и тераса

След като сте съобразили изложението на терасата си, трябва да решите и какво видово разнообразие ще отглеждате. Можете да си засадите едногодишни или лукови растения. Въпреки, че ще ги отглеждате в саксии, многогодишните видове цветя и растения са също прекрасен вариант за балконите. Запомнете само, че през зимните месеци ще се наложи да им осигурите място в апартамента си, за да не изсъхнат от неблагоприятните климатични условия на вън.

За слънчев балкон са подходящи петунии, калибрахое, сакъзче, калдаръмче и други красиви цъфтящи представители, които ще внесат много свежест и ще разчупят терасата ви. За по-сенчест или северен балкон се насочете към бегониите, торенията или фуксията.

Въпреки оскъдното пространство на терасата, винаги можете да я организирате по такъв начин, че да се чувствате комфортно и обградени от красива зеленина. Начин за създаването на едно естетично и вдъхновяващо, емоционално и приказно преживяване винаги има, а всичко останало е въпрос на въображение и идеи.

Все още няма оценка!