Разберете кои са сезоните за поливане на тревата

Редовното и старателно поливане на моравата е основен момент в грижата за нейния добър външен вид. За да изглежда тя обаче както ни се иска, напояването трябва да бъде наистина много внимателно. Задължително трябва да се съобразяваме с особеностите на сезоните за поливане, както и с количеството валежи и други подобни.

Научете какви са сезоните за поливане

Сезонът за поливане е важен момент, с който да се съобразим. В климатичните условия на умерените ширини, ние можем да говорим за сезон с продължителност малко над половин година. За България този сезон може да започне през април или дори в края на март.

Всичко това зависи каква година се е случила. Ако през март времето вече е топло, ако растителността започне видимо да се развива, тогава края на месеца вече това може да започне. По правило обаче, месец април е доста по-подходящ. Добре е да се помисли и за това, че в началото напояването трябва да е изключително оскъдно.

Какви са условията в нашата страна

Обикновено условията в нашата страна се характеризират с много влажна и дъждовна пролет. Най-често през пролетта необходимостта от поливане е изключително ниска. Тоест, ако започнете напояването през април, трябва да сте внимателни и постепенно да зачестите към месец май.

Истинската необходимост от поливане обаче най-често се появява през месец юни, тъй като тогава действително времето чувствително засушава. Това се засилва още повече през юли и август. Много малко хора се замислят за това, но обикновено септември е един от най-тежките месеци за хубавата трева.

Много често именно това е най-сухата и изтощаваща част от годината. На фона на изключително оскъдните валежи, обикновено температурите все още са доста високи. Самият въздух през тази част от годината е доста сух. Ниската влажност в комбинация с появата на вятър може да се окаже пагубна за моравата.

Кога да напояваме

Напояването трябва да продължи поне до октомври за да изглежда градината добре и към ноември да се прекрати. Това разбира се зависи и от условията. Ако се случи топъл ноември с високи температури през деня и топли нощи може да продължите още известно време.

Самото напояване трябва винаги да се извършва през нощта, макар че някои хора казват, че това не е единствения подходящ момент. За добро се счита и времето преди изгрев, много рано сутринта. При всички случаи е от особено голямо значение да няма слънце когато поливате.

Ако полеете тревата в двора през горещите часове около обяд, моравата най-вероятно ще пожълтее и изсъхне. Това, разбира се, е нещо, което никой не би желал да причини на градината си.

Най-добрата система на поливане е тази, в която човек еднократно напоява градината си много обилно с вода, след което я оставя така за няколко дни. Според редица експерти в областта на градинарството, това ще направи тревата много здрава, устойчива и свежа.

Обратно – ако поливате ежедневно, моравата ще бъде суха и няма да изглежда добре. Плюс това, по този начин ще окажете много вредно влияние върху нея и ще я направите много по-податлива на влиянията на околната среда.

Все още няма оценка!