натурални добавки за градина

Има една съвсем проста тайна, която да приложим в грижата за нашата градина, за да бъде тя по-плодородна и за да радва сетивата ни всеки път когато я погледнем. И не – тази тайна не изисква да се използват никакви вредни вещества.

Тъкмо обратното – това може да е ключът към употребата на по-малко химикали и пестициди. А каква е тайната? Много просто – това е хубавата и плодородна почва. Колкото по-добра е тя, толкова по-здрави коренови растения ще могат да виреят там.

Ако се погрижите за почвата, кореновата система на вашите растение ще стане толкова здрава, че сами няма да можете да повярвате. А колкото по-здрави стават корените, толкова по-устойчиви ще са вашите растения. Това ще им помогне да преживеят дори и продължителни периоди на тежки климатични условия.

През последните десет години добиха широка популярност някои практики, които все повече се налагат като популярен начин на подхранване без намесата на химикали. По-долу ще можете да прочетете за 4 начина, които могат да направят вашата градина неочаквано буйна и красива, а ако отглеждате зеленчуци, те могат да станат всъщност дори и  по вкусни.

Тук понятието градински домати може наистина да добие по-дълбок смисъл. Причината е, че освен, че ще можете да отгледате всичко сами, то произведената от вас храна ще бъде и в пъти по-полезна.

Ето добавки, които можете да използвате за всяка градина

Оборски тор

Без съмнение, оборският тор е най-важният органичен материал, който можете да добавите в почвата. В резултат на своето богато съдържание на хранителни вещества, той е добра основа за изграждане на силна структура от въглеродни съединения в почвата, което ще окаже несравним ефект на растенията.

Бъдете сигурни обаче, че торът е добре изгнил или ще изгори вашите растения. Дори и да нямате селскостопански животни (ако живеете в града няма как да имате), можете да го получите в почти всеки голям градински център.

Друг начин е да се свържете с някой земеделски производител в близост до вас. Имайте предвид и това, че торта, която сте взели от някой земеделски стопанин понякога може да съдържа трева и плевелни семена. Най-добре е да добавите тор преди да засадите растенията, които сте намислили. След това можете да повтаряте процедурата всяка пролет.

Изпражнения от червеи

Изпражненията от червеи е едно от най-полезните вещества за почвата. Подобно на изгнила тор, червеевите отпадъци създават много силна структура на почвата и създават условия за развитие на много силна и здрава коренова система за вашите растения.

Торта от червеи помага за задържане на влага в почвата, така че да се нуждае тя от поливане по-малко. Смесете ¼ чаша тор от червеи и поставяйте по малко от сместа в дупката, в която ще поставите семенцата на бъдещото растение.

Но тази добавка не е подходяща само за зеленчукови градини. Тя може да намери много широко приложение и в други случаи, например за подхранване на овошки, на цветя или просто за подсилване на моравата.

Желязо

Много специализирани градински центрове предлагат на своите клиенти желязо под формата на растителна добавка. Това е изцяло натурален продукт, който има противогъбично въздействие и предпазва растенията от развитие на различни болести, чийто причинител би могъл да тръгне от почвата.Това е едно от най-полезните средства за контрол на коренови заболявания.

Освен това, добавката ще помогне да запазите вашите растения по-зелени за по-дълго време. Ако използвате тази добавка в продължение на няколко години в своята градина, няма да повярвате, че в миналото сте могли да се справите без подобен продукт.

Този тип добавка стимулира корените да формират повече разклонения и да абсорбират повече влага от почвата, поради което помага на много видове растения да преживеят по-лесно дълги периоди на суша.

Домашно компостиране

Най-важното правило на развитието на здравословно органично градинарство е да направите свой собствен компост. Това може да се направи по много различни начини, а резултатът върху градината ще ви смае. Хубавото е, че компост може да се направи напълно безплатно.

В същото време като ефективност това е един от най-добрите методи за подхранване на почвата. Използването на окосената трева, кухненски отпадъци, сухи листа, както и всички видове естествени материали от дома, като например утайка от кафе, можете да използвате за вашата градина и за цветната леха.

Компостът съдържа голямо количество невероятни хранителни вещества в себе си. Това помага на вашата градинска почва да се превърне в място богато на полезни микроорганизми, които да взаимодействат с кореновата система на растенията.

С други думи, чрез добавяне на компост, вие работите върху изграждането на силна и устойчива коренова система. В същото време поставянето на компост може да задуши вредните плевели, които винаги намират място край вашите растения.

Все още няма оценка!