Кога се наторява моравата

За да расте здрава и зелена, вашата морава трябва периодично да се третира с висококачествен фертилайзер. Ако се наторява моравата правилно и в подходящото време и количество, фертилайзерът ще набави на моравата всички необходими хранителни вещества. Така тревата ще расте гъста и зелена и ще бъде много по-устойчива на неблагоприятни климатични условия, вредители и плевели.

Колко често трябва да се наторява градината зависи от това какъв тип е климатът на мястото на което живеете. Макар че България е малка по площ, на територията на страната има голямо разнообразие от климатични условия, които се характеризират с различно количество на валежите и различна средна температура.

Това е от значение, защото дори и тревата, която расте при различни климатични условия е различна и от там следва, че ако нещо е добро за градината ви в Североизточна България то същото може да е вредно в Югозападна.

Така например ако живеете в планинските райони на нашата страна, съответно вие оставате по-встрани от знойните летни горещини и дълготрайни засушавания. На такива места обикновено тревата остава сравнително зелена през цялото лято. Това значително се различава от Черноморието например, където тревата изсъхва още в началото на летния сезон.

Според специалисти в областта на наторяването препоръчително е моравата да се подхранва 2 пъти през есента, например 1 път през септември и 1 път през ноември, след което процедурата да се извърши през пролетта. Пролетното наторяване е най-добре да стане през месеците април или май, тъй като тогава тревата е предразположена към изтощаване в резултат на буйния и бърз растеж.

С какъв продукт да се наторява една морава

Еднозначно не може да се отговори на този въпрос, защото почвите във всички части на България са различни. За да изберете точния препарат, препоръчително е да разговаряте със специалист озеленител, експерт по наторяването, който добре познава особеностите на местната почва. Той ще ви посъветва на какъв препарат да заложите, така че вашата морава да получи именно хранителните вещества, от които се нуждае.

Наторяването може да се извърши с най-различни продукти. Някои от тях са в течно състояние и се разтварят във вода, а нанасянето им върху тревата става при поливане. Други фертилайзери са под формата на гранули и постепенно освобождават хранителни вещества в почвата за един по-продължителен период от време.

Напоследък има и немалко продукти, които са по-скъпи и луксозни, а от там и цената им е малко по-висока. Съществуват такива, които са създадени на базата на хранителни вещества извлечени дори и от водорасли, които съвсем естествено, растенията във вашата градина няма от къде да си набавят освен ако вие не наторите.

Все още няма оценка!