Кога да започнем със създаването на градина

Пролетта е добър момент да се започне със създаването на градина, както и изграждането на една напълно нова такава, въпреки че планирането на проект за озеленяване може да се започне и през зимата, много преди снегът да започне да се топи.

Така любителите градинари ще могат да прекарват голяма част от лятото си в занимания на открито, например поливане, плевене и разбира се наслада, която носи вида на младите растения.

Какво по-прекрасно от това човек да гледа как се развиват ден след ден те, превръщайки се в онова, което сме се надявали преди това. Есента е от своя страна много добър момент да се засадят дървета, храсти, луковици, както и някои трайни насаждения.

1. Обмислете идеята си за домашна градина в детайли

Дали това ще бъде зеленчукова градина, от която да берем екологично чисти продукти за масата? Или пък билкова градина? А защо не класическа цветна градина? Ако решите да отглеждате цветя, тогава трябва да изберете между едногодишни и многогодишни. Първите са по-пищни като цвят, но трябва да се засаждат отново и отново всяка година.

Многогодишните растения пък са тези, които имат по-кратко време на цъфтеж, но за сметка на това ще се радвате на красотата им година след година. Можете да смесвате и от двата вида – в края на краищата, това е вашата градина и само вие можете да решите. Само един малък съвет: Започнете с малко. Много по-добре е да засадите една малка леха, отколкото да се провалите величествено и целия ви двор да остане неугледен.

2. Избор на място за градина

Почти всички видове зеленчуци, както и повечето градински цветя се нуждаят от около шест часа слънчева светлина всеки ден. Отделете малко внимание на това да определите колко горе-долу са слънчевите часове на мястото, което сте избрали. Мястото може да се окаже доста по-слънчево или сенчесто, отколкото си мислите. Ако няма обаче достатъчно слънчева светлина не се отчайвайте.

Ако се окаже, че през много голяма част от деня там няма слънце, просто трябва да заложите на подходящите растения. Много видове растения понасят сянка отлично и дори я предпочитат. Преди да закупите семена, грудки или растения от някой специализиран магазин, най-добре би било първо да попитате до колко е удачно да засадите конкретното растение на място с повече или по-малко слънчева светлина.

Създайте цветната градинка на място, на което ще виждате растенията постоянно. Това може да е пред прозореца, край пощенската кутия, крой входната врата или край алеята, която пресича двора ви. Така ще можете да се наслаждавате на красотата на растенията всеки път, в който се покажете навън.

3. Подгответе мястото и условията

На първо място почистете мястото и го разорете добре. Когато засадите семената или луковиците на съответното растение и вече сте ги засипали с пръст, бихте могли да го покриете с вестник от 4 – 5 пласта и да добавите отгоре още малко пръст и мулч. Това ще запази температурата в почвата равномерна ако садите през есента.

Това може да се приложи на много видове растения, но за да сте сигурни, че няма да сгрешите, бихте могли да попитате в магазина дали би било добре да се постъпи така. Имайте предвид, че затрупаната с пръст вестникарска хартия ще се разложи напълно, така че едва ли ще е нужно да я отстранявате на пролет.

4. Подобряване на почвата

Дори и най-добрата почва неизменно се нуждае от малко подхранване когато се садят растения. Решението е просто: органична материя. Добавете 5 до 8 сантиметра слой от компост, изгнили листа, суха окосена трева или стар тор. Ако прекопавате, омесете добре органичната материя с пръстта.

Ако пък решите да не копаете, тогава можете да оставите органичната материя по повърхността, като най-вероятно до пролетта всичко ще е изгнило и пропило в почвата. За да научите повече за това каква почва има във вашия двор, има тестове, които са разработени специално за целта.

Те ще ви дадат важна информация за това как да процедирате, колко и каква тор да добавите, както и най-доброто време за целта. За целта се прави лабораторен анализ, резултатите от който ще получите до около 2 седмици. Може да ви се струва прекалено, но това е гаранция, че всичко в градината ще се развие по план.

5. Прекопаването – кога да го правите и кога не

Копаенето и разрохкването на почвата има за цел да направи така че корените да проникват по-лесно и също така да влизат въздух и хранителни вещества на по-голяма дълбочина. Но прекопаването в моменти, в които почвата е прекалено влажна или прекалено суха може да съсипе нейната структура.

Прекопавайте само когато почвата е достатъчно влажна, за да можете при опит да образувате топка с ръцете си, но в същото време почвата трябва да е достатъчно суха, за да се разпадне, когато я пуснете на земята. Използвайте лопата или за по-деликатна работа дори едра вилица.

В дълбочина не навлизайте повече от 20 сантиметра, не е необходимо. Използвайте прекопаването за да добавите малко органична материя, за която споменахме по-рано. В зеленчуковите градини и леглата на едногодишните цветя, прекопаването на почвата е достатъчно да се извършва само веднъж годишно през пролетта, преди да се развият растенията.

Традиционният метод за подготвяне на лехата за многогодишни цветя включва прекопаване, разрохкване и наторяване с органична материя. Прекопаването отново трябва да е плитко – до около 20 – 25 сантиметра. Това е действително много бавна работа, която изисква много усилия, но за сметка на това градината ви може да изглежда 2 пъти по-добре след тази процедура.

6. Избор на подходящите растения за вашия двор

Някои хора се отправят към любимия градински център и се спускат да купуват неща, които изглеждат изумително и нестандартно. Тук обаче има някои тънкости. Специалистите в изграждането на зелени площи казват, че е по-добре ако изберете растения, които са добре адаптирани към нашия климат и почва, както и към броя на дните с достатъчно количество слънчева светлина.

Така ще имате много по-добри резултати, отколкото ако се спрете на някое нетипично растение, което да се проскубе в градината ви и да добие вид все едно е покрусено от вредители и паразити.

Можете да по сърфирате в Интернет за да знаете кои растения са по-подходящи за нашия климат и на кои няма да им се отрази добре. Ето няколко от най-лесните за отглеждане на растения за начинаещи: невен, здравец, слънчоглед, руски градински чай, лилави ехинацея, теменуги, маруля, чушки, домати и краставици.

7. Сложете ги в земята

Някои растения, като например теменугите и зелето, не само понасят студ, но дори и го харесват. Ето защо ще можете без проблем да ги засадите през есента или края на зимата.

Други растения обаче, например домати и много видове многогодишни цветя, са доста докачливи щом става дума за студ, така че не ги садете, поне докато опасността от измръзване не е напълно преминала. Разгара на пролетта и средата на есента са най-добрите времена, за да засаждане на многогодишни цветя.

Някои растения, като маруля и слънчоглед, са изключително лесни за садене от семена. Можете да ги сеете директно в градината, а успеваемостта е много висока. Не пропускайте да прочетете внимателно пакета със семена за да знаете от първа ръка най-важната и основна информация относно това кога да се садят семената, колко дълбоко да се засадят, както и колко далеч едно от друго да бъдат.

Ако сте начинаещ градинар любител, можете да получите доста по-добри резултати при засаждането на семена ако поставите началото някъде на закрито у дома. Така ще сте сигурни, че растението което желаете да създадете от семенце няма да измръзне или да мухляса и изгние във влажната и студена почва навън.

Можете да си купите съдове, които са проектирани специално за разсад. Следвайте инструкциите на пакетите със семена и поставете саксиите на някой слънчев перваз на прозорец или в помещение с подходящо за целта изкуствено осветление (ако не разполагате с пространство на прозореца например).

Бъдете сигурни, че почвата в която са поставени семената се поддържа леко влажна, но не мокра, защото в противен случай семената могат да изгният. По-лесен метод е да се купят направо млади растения, които просто да бъдат засадени в специално създадена за тях дупка.

8. Напояване на растенията

Разсадът никога не трябва да изсъхва, така че трябва задължително да напоявате ежедневно. Можете постепенно да разредите напояването когато видите, че растенията стават по-големи. Не само току що поникналите растения се нуждаят от обилно поливане.

Същото важи и за растенията, които сте купили готови за засаждане. Трябва да ги поливате най-малко през ден. Това трябва да продължи докато се развие стабилна и надеждна коренова система. След това въпросът с поливането ще бъде пряко свързан с това какво е времето и колко често вали.

Растенията имат най-голяма нужда от вода в горещите и жарки летни дни, когато изнемогват под палещата жега и ярки слънчеви лъчи. Водата трябва да се сипва бавно, така че да може по-лесно да се просмуче на дълбоко вместо да потече встрани и да текне към улицата. За да се намали изпарението, поливайте в ранните сутрешни часове преди разсъмване.

9. Мулчене

За да предпазвате растението от прекомерно губене на вода през лятото и от прекалено резки температурни промени през зимата, най-добре би било да поставите един приличен слой мулч. Всички видове мулч са добро решение, независимо дали от дървени стърготини, от борови иглички или сухи наронени листа.

За зеленчукова градина или или цветна леха с едногодишни растения би било най-добре да изберете мулч, който ще се разпада след няколко месеца, например от листа. За трайни насаждения използвайте по-издръжлив мулч, като стърготини от дървесна кора например.

10. Редовна поддръжка с поливни и градински инструменти

Вашата градина е вече готова, така че можете да си отдъхнете. Не бързайте да се отпускате прекомерно обаче. Градината все още изисква периодична поддръжка и грижи. Не забравяйте да поддържате почвата с нужните инструменти за градина и да поливате когато е нужно да се прави това.

Не пропускайте също така да отскубвате и плевели, които поникват периодично. Обогатете почвата наоколо със суха тор около средата на сезона. Ако използвате течен тор, наторяването трябва да се извършва всеки месец. И не забравяйте да се спрете за миг и да се насладите на красотата на природата и на това колко прекрасна е вашата градина!

Все още няма оценка!