Засаждане на растения

В желанието си да създадете и изградите една наистина страхотна градина у дома вие имате огромен избор от възможности. Това за което трябва много внимателно да се помисли е коя опция е най-подходяща за вашия случай. Две на пръв поглед еднакви градини могат да са подходящи за вашия двор в различна степен, което да ви насочи към изграждане на една от тях вместо към другата.

Ако ще отглеждате растенията в дома си, тогава възможностите пред вас се увеличават значително, докато с градината трябва да се помисли за повече неща. На практика, отглеждането на растения у дома има много предимства, като от една страна ще се повиши качеството на въздуха, а от друга ще се подобри цялостният интериор в дома ви.

За хората с дворове обаче саденето на растения навън е някак по-интересно, по-атрактивно и не на последно място, то позволява на хората да създадат нещо, което да се вижда от всички минувачи край техния двор, както и от всеки човек който посети дома им. Ето защо и саденето на вън създава повече интерес към себе си.

Избор на място

Ако ще садите растения в двора си, тогава има няколко основни момента, върху които трябва да помислите. Най-важният от всички тях е да намерите подходящо място за растението. Не забравяйте, че вашите нужди от постигне на естетика не означават нищо за растението. То е живо същество и като такова има определени нужди за да оцелее.

Най-важни за това да просъществува растението са фактори като слънчева светлина, напояване, наличие на хранителни вещества в почвата, както и тип на самата почва. Важно е да изберете място в двора, на което да има оптимално съчетание между всички тези отделни особености.

Самото засаждане

След като сте подбрали идеалното място за вашето растение, идва ред и на неговото засаждане. Тук имате три отделни възможности. Първата е да изкопаете дупка и да засадите растението директно в земята. Това е класическата опция, на която най-много хора се спират. Тя дава директен контакт на растението със земята и позволява неговото неограничено развитие.

Втората опция е да издигнете така нареченото “градинско легло”, при което се добавя допълнителна ръст с високо качество и след това в нея се засаждат желаните растения. Тази опция се отличава от първата основно по това, че външният вид е малко по-различен.

За тази опция обикновено най-често се прави ограничителна рамка от дърво или от камъни, като зад преградата се допълва с пръст за да може да се постигне набелязаният ефект.

Третата опция е да засадите в земята не самото растение, а даден съд или контейнер, в който самото то е поставено. Предимството е, че  при този вариант няма да се губи твърде много влага и в същото време вредителите като сляпо куче или къртица, няма да имат пряк достъп до корените на растението.

Последната опция има и не малко други предимства, като например това, че тя предлага по-голяма свобода. В случай, че мястото се окаже неподходящо за растението просто трябва да подготвите друго място и да пренесете целият контейнер там.

5/5 - (3 votes)