Можем ли да предпазим растенията от измръзване

Голямо разочарование за всеки любител градинар е да види любимите си растения покосени от измръзване. Грижите се за градината си, обсипвате я  внимание и любов и накрая е много неприятно ако това се случи. За съжаление, в различни обстоятелства подобни измръзвания могат да се случат във всяка градина и на всяко растение, но определено има и не малко неща, които човек може да направи за да намали пораженията.

Избор на растения издържащи на измръзване

Определено първото нещо, за което си струва да споменем, това е изборът на растение. За да намалите до минимум вероятността от измръзване на растенията във вашия двор, вие трябва да се съсредоточите главно във видове, които като цяло са типични и виреят добре във вашия район.

Разбира се, не е необходимо да избирате само български растения. Има и други държави, например САЩ, Канада или Япония, които географски са много отдалечени. В същото време, много видове, които са характерни за там, виреят чудесно и по нашите земи.

Причината е в сходните климатични условия и малките разлики в температурата. Важно е също така и това да научите някои от характеристиките на растението. Ако то вирее само в планинска среда например, а вие в същото време живеете на място с по-малка надморска височина, това в някои случаи може да бъде още една причина за това растението да изпита трудности с адаптацията.

Най-често този проблем се проявява когато някой нашенец прояви слабост към някое екзотично растение при озеленяване на градината си, което предпочита по-топъл климат. Това може да се случи с много видове палми, цветя и храсти, които не виреят добре при нашите условия, но всеки иска да разкраси градината си с тях.

За да намалите риска най-добре предварително проучете растението, което мислите да засадите. Проверете от каква температура се нуждае, от колко влага, от каква почва и всичко, което може да бъде от значение. Така ще има по-големи шансове да запазите това, което сте посадили.

При изненади от страна на времето

Много чест причината за измръзване не е в нас. Така например може и да сме засадили най-характерното растение за нашите географски ширини и може да се опитваме да стъкмим една типично българска градина. И въпреки това температурите могат рязко да паднат и да повредят фатално растението.

Риска за това е особено голям ако растението е все още малки или ако вече се е обсипало с цвят. Подобни поражения най-често преживяват овощните дървета, но не само. Те са изключително добре адаптирани за живот при местните условия и все пак ако температурите паднат фатално ниско през сезона на цъфтеж това може да окаже много негативно влияние.

Първото което трябва да направите е през пролетните месеци да сте изключително бдителни по отношение на прогнозата за времето. Трябва да следите за температурите и да сте много предпазливи ако прогнозата покаже нощни температури от 3 – 4 градуса. Имайте предвид, че никоя прогноза не е съвсем точна и това може да означава поява на късни пролетни слани и други подобни вредни явления.

Ако подобно нещо се съобщи в прогнозата, а вие имате малки и наскоро поникнали растения в градината, можете да ги покриете с кофички, върху дъното на които сте пробили дупки. По този начин растението ще остане като под похлупак, но все пак ще има въздух, който да достига до него.

Ако броят на растенията е по-голям, тогава можете да поставите някаква рамка от страни, а отгоре да покриете с голям найлон или брезент. Това ще предпази ново поникналите растения от евентуална слана и измръзване.

Какво е положението с овошките?

Не е по-различно положението с овошките и всяко друго разцъфтяло растение. Можете да покриете всяко по-малко дръвче или храст с брезент, чаршаф или найлон, които да премахнете да следващия ден. Това много добре ще защити храста или дръвчето, които могат да пострадат от измръзване.

Имайте предвид, че основният проблем в повечето случаи не е самата температура на въздуха, а сланата която може да се образува върху листата. Освен това, колкото по-късно през пролетта се случва това, толкова повече внимание трябва да се обърне на проблема и толкова повече мерки да се вземат.

Има и ситуации, в които не можем да направи особено много. Това е когато през зимата се заредят няколко наистина топли и приятни слънчеви дни един след друг. Това често кара дръвчета и храсти да цъфтят, което може да провали целия сезон за растението.

И все пак има някои хитрости дори и при тези условия…

Едно от нещата, които можете да направите е да засаждате чувствителните храсти и овошки от северната страна на къщата. Там през ранните февруарски дни, когато много дървета се подлъгват да цъфтят, температурата ще е доста по-ниска, отколкото от южната страна на сградата. Това ще забави желанието за цъфтеж, дори и ако времето е необичайно топло за сезона. През тази част от годината слънцето по нашите ширини все още свети под доста остър ъгъл, така че това може да забави цъфтежа с поне още един месец.

Друга малка хитрост е ако през най-топлите дни поддържате почвата около храста или овошката по-влажна чрез често поливане. Това ще задържи температурата с някой друг градус по-ниска и ще предпази от преждевременен цъфтеж. Освен че това ще поддържа кореновата система охладена, водата ще запази и въздухът около растението малко по-хладен. Това в повечето случаи е напълно достатъчно предвид неуверения старт на пролетта.

За да предпазите по-специално овощните дръвчета от измръзване, вие трябва да сте и по-внимателни в подбора, който правите. Някои видове са по-забързани от други. Ако търсите нещо, което да цъфти по-късно, бихте могли да пробвате с ябълки и круши, както и с вишни. Съвсем обратното важи за сливите, кайсиите и прасковите, които доста често прибързват с цъфтежа.

Друго ранно цъфтящо растение е бадемът. Той е по-малко чувствителен, но за това пък почти сигурно ще изпревари всички други овошки и ще се отрупа с цвят още през февруари. Именно по тази причина той е много по-популярен за страните по бреговете на Средиземно море, отколкото за нашия район.

Все още няма оценка!