Засаждането и отглеждането на розите

Розите са най-предпочитаните цветя за отглеждане в домашни условия и градини. Красиви, разноцветни и уханни те създават много приятна и уютна атмосфера. Сега ще ви обърнем специално внимание на засаждането и отглеждането на розите, за да имате възможността да им се радвате дълго време.

 

Засаждането и отглеждането на розите

Розите си имат едно много важно правило – засаждат се през пролетта. Това растение има нужда от слънчево място, което да е защитено от силни северни ветрове. Те имат голяма коренова система и се нуждаят от дълбока и широка ямка при присаждане.

След като изкопаете ямката трябва да я напоите обилно с вода и да изчакате да попие. Чак тогава извадете розата от саксията и я поставете внимателно без да премахвате старата почва от корените.

 

Поливане

Розата се нуждае от вода в дълбочина заради дълбоката коренова система. Водата играе основна роля за обилният цъфтеж на растението. Поливайте веднъж седмично, но в голямо количество – около 5-10л за храстовидните и катерливи видове.

Честото поливане в малки количества ще доведе до развитие на плитки корени, които лесно могат да се повредят като разрохквате почвата около растението. Друга особеност за розите е, че не обичат студена вода. Винаги ги я поливайте с топла (стайна температура, не гореща).

 

Резитба

Ако искате да имате красиви рози, ще трябва да се научите да ги подрязвате. Това е основното изискване на това растение. Резитбата поддържа розата млада и осигурява равномерен цъфтеж. Първо се отстраняват болните и стари стъбла и след това се скъсяват всички останали. Има няколко вида подрязване – според дължината и според сезона.

Според дължината резитбата на розите е дълга, средна и къса. Дългата оставя голяма част от стъблата, отрязва се съвсем малко от тях. Средната премахва такава част, че на стъблото да останата между 4 и 6 пъпки, а късата оставя само 2-3  в основата му.

Според сезона резитбата е пролетна, лятна и есенна. Пролетната е най-основна и зависи от вида на розата. Лятната се съсредоточва в регулиране на цъфтежа (махане на прецъфтелите цветове), а есенната резитба подготвя растението за зимуване (отстраняване на изсъхнали и болни стъбла).

 

Зимуване

Подготовката за минусовите температури е много важна и предотвратява възможността розата да загние и умре. Характерно за това растение е, че при минусови температури стеблата му се напукват и от там изтичат сокове, които със затопляне на времето могат да създадат условие за развитие на вредни микроорганизми и да причинят болести по розата.

За да предотвратите този сценарий трябва да осигурите на розата сухо и топло местенце, където да зимува. Това става през ноември в няколко стъпки:

  • Първо се отстраняват всички листа от стъблата.
  • След това оголените стъбла се привеждат близо до земята, но без да я докосват и се хващат на сноп.
  • Покриват се с дървени летви. Разстоянието между розата и летвите трябва да е минимално.
  • Накрая се завива с полиетилен.

С началото на пролетта можете да махнете полиетилена, но дъските се премахват едва когато започне трайно затопляне на времето. След това розата се почиства старателно от измръзналите стъбла, за да бъде част от вашата красива градина.

Все още няма оценка!