Почвата и поливането на зелени площи

Качеството на почвата и нейното поливане са от изключително значение за нашия успех или провал в градината. Докато грижите и тънкостите, които можем да приложим са много, всъщност има доста прости правила, които човек трябва да знае и да спазва и които са от първостепенно значение за почвата и поливането.

Колко трябва да бъде влажна почвата?

За да бъде средата здравословна за растенията, почвата трябва да е умерено влажна. Тя не бива да бъде твърде суха, защото това е вредно за растенията, но също така не бива да бъде и твърде влажна.

При прекомерно поливане може да се стигне до задушаване на корените на растението, които в последствие могат бързо да изгният. Идеално влажната почва съдържа достатъчно влага за да можете да оформите с шепите си малка топка от пръст. Ако топката лесно се разпада и изронва, значи почвата съдържа точно толкова влага, колкото е необходимо.

Ако топката стои като пластелин или глина, тогава това е много опасно за растенията, тъй като очевидно има прекомерно хидратиране. Ако пък не можете да оформите такава топка, тогава говорим за пресушаване. То също носи висок риск за корените на растението и за неговото оцеляване.

Как да поливаме най-правилно?

За да създадете здравословна среда за растенията, най-добре е да поливате градината си един път в седмицата много обилно с вода. Така водата ще може да попие в по-голяма дълбочина и това от своя страна ще стимулира корените на растенията да израснат на дълбоко.

Така те ще могат да оцелеят дори и ако нямате възможност да се грижите за тях поради отсъствие, понеже кореновата им система ще има достъп до водата, която се намира дълбоко в почвата. И обратно – твърде честите и леки поливания вредят.

Те овлажняват само повърхностния слой на почвата, което от своя страна кара корените на растенията да се задържат непосредствено под земната повърхност вместо да растат в дълбочина. Това прави растенията по-податливи на изсъхване.

Какво трябва да знаем за почвата и поливането при дъжд?

За да поливаме градината правилно не е достатъчно единствено да спазваме дните и да я напояваме всяка неделя например. Трябва да сме много внимателни и да помислим има ли тя нужда наистина от поливане или не. Така например ако през седмицата е валял доста дъжд не е задължително да напояваме.

При обилни валежи, каквито има през пролетта, не е необходимо да се полива абсолютно всеки път. И обратното също е факт. Ако е например юли или август и не е валяло със седмици и дори месеци, тогава напояването може и леко да зачести. При твърде високи температури се случва почвата да пресъхне.

Ако не сте сигурни изкопайте дупка с дълбочина 20 или 30 сантиметра и проверете там. Така ще разберете със сигурност дали е необходимо да се напоява. Имайте предвид, че много често почвата на повърхността е суха, но в дълбочина влагата може да е напълно достатъчно.

Събирайте и дъждовна вода

Добре е в двора на удобно място да имате контейнери, в които да събирате дъждовна вода. Там ще можете да събирате от животворната течност за по-чувствителните растения, които се повлияват негативно от водата, която тече от чешмата.

Това може да се отнася особено за растенията, които като цяло изискват по-висока киселинност на почвата. Такива видове изискват по-”мека” вода, в която има по-малко варовик, защото той намалява почвената киселинност, правейки условията неподходящи за някои растения.

Как да проверим дали почвата е добре дренирана?

Един от важните моменти в създаването на хубава градина е да се провери дали почвата е добре дренирана, тоест дали влагата се оттича надолу добре. Прави се много лесно. За целта просто трябва да изкопаете малка дупка с дълбочина от около 30 сантиметра, след което да я напълним с вода.

Дори и ако преди това е валял дъжд, почвата трябва да съумее да поеме водата в следващите 12 часа. Ако това не се случи значи почвата има лошо оттичане и това може да накара много растения да е задушат в толкова влажна среда.

Работата с твърде мокра или суха почва

Имайте предвид, че твърде овлажнената почва е доста неприятна за работа и създава усещането все едно сте в тресавище. Не по-приятна е и работата с твърде суха почва, което би могло дори и да повреди структурата на самата почва. От тази гледна точка, работата в твърде влажна или суха пръст няма да е приятна за вас толкова, колкото вредна ще е самата среда за растенията.

Все още няма оценка!