Няколко съвети за озеленяване

Искате да озелените двора си, така че да си създадете прекрасно кътче природа на сред градския пейзаж? Място, в което да прекарате весели мигове със семейството и приятелите си. Трябва ви идея за визията на градината ви, а всичко друго се постига с труд, търпение и с нашите съвети за качествено и професионално озеленяване.

В тази статия ще ви дадем няколко съвети за аранжирането на двора.

 

1. Решете перспективата на градината – акценти

Обмислете внимателно как искате да излежа завършеният вид на двора. Зелена морава, алпинеум, чешма, кладенец, барбекю, статуи, акценти с цъфтящи цветя, дървета, храсти и други вариации.

Искате пейзажна градина или може би с по-строги геометрични фигури? Ако разполагате с по-малко пространство, няма как да сложите всичко изброено. Ще изглежда претруфено и не на място. Помислете внимателно и се придържайте към плана си.

2. Подгответе терена

Необходимо е да подготвите терена за последваща обработка. Обогатете почвата, изравнете мястото най-вече, ако желаете да отделите кътче за тучна и зелена ливада. Обогатяването на почвата ви гарантира, че растителното разнообразие, към което се насочите, ще има необходимите хранителни вещества за развитие.

3. Подберете растенията

Нашия съвет тук е да се насочите към онези видове цветя, храсти и дървета, чието съчетание да ви радва целогодишно. Цъфтящите представители на растенията са прекрасни и радват окото със своята красота.

Подберете ги така, че да имате цвят в градината си от ранна пролет до късна есен. Но не прекалявайте с видовото разнообразие. Все пак искате градина, а не цветарник нали?

4. Замаскирайте границите с жива плет

Прекрасно решение да скриете оградата на двора си или да създадете визуална преграда на различните кътчета в градината е жив плет. Има огромно разнообразие от видове, от които да си изберете – висока, ниска, бързорастяща и други.

5. Изберете правилната тревна смес

Важно условие при избора на тревна смес е да прецените какво ще е натоварването на площта и дали е сенчесто или слънчево мястото. Предлагат се различни видове тревни смеси, които да отговарят на тези особености.

След затревяване и засаждане на растенията в двора е наложително редовното им поливане, за да осигурите условие да се прихване растителността. Озеленяването на градината е трудоемък и времеемък процес, но резултатът може да е прелестен.

За да запазите колоритния вид на двора си е необходимо да полагате и допълнителни усилия, свързани с някои специфични знания за избраните от вас растения и изискванията за отглеждането им. Поддръжката на градината е онази дейност след озеленяването, която ще осигури дългогодишна красотата и първоначалният й замисъл.

Все още няма оценка!