Поддръжка на градината през Септември

Септември бележи началото на есента, а с нея започва усилена подготовка на растенията за студените зимни дни. Този момент е подценяван от много хора, но всъщност зад всички дейности по това време стои бъдещата визия на двора през идната година.

Как да подготвим градината

Подготовката на градината е жизнено важна за растенията. Еднократната или абонаментна поддръжка на градината през Септември може да ви накара да прекарате дълго време в плевене, косене, окантване, пръскане и окопаване. Тук ще ви обърнем внимание и на следните моменти, които не трябва да пренебрегвате:

Торене

Есенното торене започва през септември. С него се подхранва тревната площ и градинските растения. Използват се разливни видове тор, съобразени с изискванията на дворното място. След наторяването на зелените площи е желателно да ги напоите обилно без да ги косите, за да не изхвърлите чат от торта с окосената трева.

Вертикулиране на райграса

Повърхностният слой на почвата в основата на райграса се състои от мъртви растения. Нарича се още мулчиращ слой и през лятото играе важна роля за състоянието на чима – запазва влагата му.

През септември този мулч трябва да се премахне, точно заради способността му да задържа влага, от която през есента и зимата райграсът не се нуждае. Премахването му става чрез вертикулиране – разкъсване на този повърхностен слой.

Грижа за цветята

През този момент от годината, се пресаждат най-лесно цветя и се засаждат луковици, ако тези видове присъстват в градината. Започва събирането на цветни семена и направата на резници.

Основно се заемете с почистване на сухи клонки и прецъфтели цветове. Запомнете, че до средата на септември трябва да се приключи с подрязването на декоративните растения, защото подрязването стимулира растежа, а вие трябва да предотвратите точно това през идните месеци.

Поливна система

Ако разполагате с изградена поливна система, сега е момента да намали интензивността и времето на напояване. През този период е достатъчно да поливате градината си 2 или 3 пъти с по-кратки кръгове.

Почистване от листа

Наред с всички изброени до тук дейности, картината се усложнява със стартирането на естествения листопад. Ще ви се наложи да обръщате внимание на събиране и изхвърляне на листа от градината ви.

Подготовката за зимата изисква много труд и усърдна работа, но ще ви даде възможност да се порадвате на прекрасните жълтеникаво-червени цветове на есенната природа във вашата градина и ще ви гарантира колоритна зеленина още с първите пролетни дни.

Все още няма оценка!